Rejse/Ferie

Rejse/Ferie

Alle ser frem til en god ferie - forbered dig derfor gerne lidt forinden. 

- Tjek at dine kort fungerer - og ikke udløber lige omkring ferien
- Overvej om der kommer behov for et ekstra kort
- Bestil valuta hjem til turen i god tid
- Tjek om passet stadig er gyldigt
- Tjek Udenrigsministeriet for det område du rejser til


Kontanter på ferien

Selvom du er godt dækket ind med kort, så kan det være en god ide også at medbringe nogle kontanter. Det kan være du skal betale en taxa, betale parkering for bilen, give drikkepenge på cafeen eller noget helt andet. 

- læs opsummeringen i Pengenyt 2/2014 her.


Rejseforsikring

Husk at du fra 1.august 2014 skal have det blå EU-sygesikringskort med på rejser. Det gule kort kan ikke bruges i udlandet. 

Efter denne dato kan du ikke længere få udgifter til hjælp dækket af den danske sygesikring. 

I stedet siger reglerne i EU, at du kan få hjælp på lige fod med et EU-lands egne borgere, og derfor skal du have det blå EU-sygesikringskort med, når du rejser i EU. Du kan selv komme til at betale for en del af behandlingen, hvis det er vilkårene for indbyggerne i det land, du rejser til. 

I og med at der ikke længere er hjælp at hente fra den danske sygesikring i EU-landene, er der heller ikke længere nogen offentlig alarmcentral i Danmark, du kan ringe til. Kort sagt – fra 1. august er du på mange måder dårligere stillet, end du var tidligere. 

Husk lige rejseforsikringen
Det understreger, at det er en god idé at tegne en privat rejseforsikring. Sådan en følger med, hvis du har et MasterCard Guld eller et MasterCard Platinum fra dit lokale pengeinstitut. I Fanø Sparekasse kan du høre nærmere om detaljerne for, hvordan du er dækket med kortene. Med en privat rejseforsikring er der som regel et sted i Danmark, du kan ringe til, hvis noget går galt. 

Bemærk også, at når vi i ovenstående taler om EU-lande, gælder det også de fire lande Island, Norge, Lichtenstein og Schweiz, idet der er indgået aftaler mellem EU og de fire lande, der gør, at det, der gælder for EU-landene med hensyn til sygesikring, også gælder for de to nordiske lande og de to alpelande. 

- læs mere om det blå kort her
- læs om reglerne for de forskellige lande her
- læs opsummeringen i Pengenyt 2/2014 her.