Investering

Investering

Investering behøver ikke være svært. I Fanø Sparekasse tilbyder vi en individuel investeringsrådgivning, der kan dække alle dine behov.

Opsparing en kan for eksempel placeres på en konto her i sparekassen eller i forskellige værdipapirer. Værdipapirer omfatter blandt andet obligationer, aktier og investeringsbeviser eller Lokal Puljeinvest.

Du kan handleværdipapirer her i Fanø Sparekasse, hvor du samtidig har mulighed for at få en personlig rådgivning. Eller du kan vælge selv at handle værdipapirer via Portalbank på nettet.

Kig dig endelig omkring på denne side og find inspiration til dine investeringer eller kontakt en af vore medarbejdere for at få hjælp til at udarbejde en risikoprofil og en investeringsstrategi.

 

Rådgivning

Det er vigtigt at afpasse investeringerne efter personlige forhold, blandt andet efter det tidspunkt, hvor du forventer at skulle bruge pengene (for eksempel pensionstidspunktet), og efter hvor stor risiko, du ønsker på investeringerne.

Vi anbefaler, at du søger rådgivning i sparekassen om risikoprofil og investeringsstrategi, inden du begynder at handle med værdipapirer på nettet. Det er vigtigt at du har forholdt dig til begreberne

·         Hvad er dit formål med investeringen

·         Hvilken investeringshorisont har du

·         Dine skattemæssige forhold

·         Dine erfaringer med at investere

·         Din risikovillighed / dit afkastkrav

·         Din evne til at bære eventuelle tab

Afkast og risiko hænger uløseligt sammen. Afkastet bestemmes i høj grad af, hvor stor risiko du som investor vælger at påtage dig. Over tid vil høj risiko give mulighed for højt afkast, mens du må forvente et lavere afkast ved en mere forsigtig investering. Til gengæld vil den forsigtige investering resultere i mindre kursudsving undervejs, hvorimod høj risiko vil kunne betyde markante kursudsving. 

Du skal gøre dig klart, hvad du ønsker dig af din opsparing og dine investeringer.

Ønsker du ekstraordinært højt afkast, er det forbundet med høj risiko. Hvis nogen påstår noget andet, er det forkert. Hvis du derfor hører til dem, der hver morgen kaster sig nervøst over kurslisten og resten af dagen lader humøret bestemme af udviklingen på dine investeringer, så hold dig fra risikable investeringer.

Kan du ikke sove om natten, på grund af dine investeringer, så placer så mange penge som nødvendigt på en opsparingskonto. Så kan du igen sove roligt.


Selvbetjening

Fanø Sparekasse giver dig også mulighed for selv at handle værdipapirer, selv om du ikke har brug for at definere din risikoprofil og din investeringsstrategi. Du kan gennemføre handler enten via Netbanken eller via mobilbanken.

For at få adgang til handel via Netbanken eller via mobilbanken, skal du være tilmeldt en aftale med Fanø Sparekasse om Netbank.


Investeringsforeninger

Fanø Sparkasse samarbejder med nogle af landets dygtigste investeringsforeninger for at kunne give vores kunder et bredt og uvildigt udvalg at investere i.

I Fanø Sparekasse samarbejder vi med investeringsforeningerne Bankinvest og Sparinvest.

Bankinvest blev etableret i 1969. Ejerkredsen består af en række lokale og landsdækkende pengeinstitutter, hvor ingen af aktionærerne uanset ejerandel har stemmeret for mere end 15% af aktiekapitalen.

Sparinvest blev etableret som Danmarks første børsnoterede investeringsforening i 1968 og har siden udviklet sig til et internationalt kapitalforvaltningshus.

Du kan finde meget mere om Bankinvest og Sparinvest på nedenstående link:

Se provision for den enkelte afdeling her.
Se skatteguide her.

Link til Sparinvest:
https://www.sparinvest.dk/

Link til Bankinvest:
https://bankinvest.dk/

 

Se provision for den enkelte afdeling her
Læs om "Hjælp til skatten" her.


Risikomærkning og forretningsbetingelser

Fanø Sparekasse har i overensstemmelse med Finanstilsynets regler om risikomærkning af investeringsprodukter inddelt vores typer af investeringsprodukter i grønne, gule og røde mkategorier. 

Du kan danne dig et overblik over sparekassens inddeling af investeringsprodukter her.

EU-regler om handel med værdipapirer

Den 3. januar2018 træder(trådte) et nyt EU-direktiv i kraft, som har til formål at gøre investeringsmarkederne mere gennemsigtige og øge beskyttelsen for dig som investor.

Her på siden finder du oplysninger om MIFID II, og hvad reglerne betyder for dig som investor.

·         Flere oplysninger om risici og omkostninger – før og efter du handler værdipapirer

·         Produkter tilpasset dine behov

·         Bedre grundlag for dine investeringsbeslutninger

Gør du brug af vores rådgivning, vil vi stille lidt flere spørgsmål, bl.a. om din erfaring, formålet med din investering og om din evne til at bære tab. Det gør vi for at sikre, at investeringen også passer til dit behov og personlige situation.

Reglerne er indarbejdet i vores regler for handel med værdipapirer, ordreudførelsespolitik og politik for håndtering af interessekonflikter.

Her kan du læse de betingelser, der er gældende, når du handler værdipapirer hos os.

·         Regler for handel med værdipapirer

·         Ordreudførelsespolitik

·         Interessekonfliktpolitik

·         Beskrivelse af værdipapirer

·         Depotbestemmelser


Puljepension

Fanø Sparekasse Puljeinvest - pension

Lokal Puljeinvest er vores løsning til investering af din pensionsopsparing, hvis du ikke selv ønsker løbende at holde øje med og tilpasse dine investeringer.

Med Lokal Puljeinvest kan du investere din pension enkelt og effektivt gennem vores pensionspuljer, som hver består af mange forskellige typer værdipapirer.

Pensionspuljerne sikrer dig en god spredning af din pensionsopsparing, og du slipper således for selv at udvælge aktier eller obligationer og overvåge investeringerne. Puljerne dækker de fleste opsparingsbehov, uanset om du er meget forsigtig og foretrækker obligationer, eller om du først skal bruge din opsparing om mange år og derfor måske gerne vil have flere aktier.

Løbende pleje

Uanset hvilken løsning, du vælger, bliver din investering løbende plejet af professionelle specialister, som arbejder for at sikre, at du får mest muligt ud af din pension, den dag du skal bruge pengene.

Inden du investerer, er det vigtigt at du kender din tidshorisont og din risikoprofil. Det er den bedste måde at sikre dig, at du vælger den eller de puljer, der passer til dig.

Er du i tvivl, så kontakt os. Så hjælper vi dig i gang.

Du kan her læse mere om PuljePension


Lokal Børneopsparing

Fanø Sparekasse Puljeinvest - børneopsparing

Lokal Puljeinvest er vores løsning til investering af børneopsparing, hvis du ikke selv ønsker løbende at holde øje med og tilpasse dine investeringer.

Med Lokal Puljeinvest kan du investere børneopsparingen enkelt og effektivt gennem vores puljer, som hver består af mange forskellige typer værdipapirer.

Puljerne sikrer dig en god spredning af børneopsparingen, og du slipper således for selv at udvælge aktier eller obligationer og overvåge investeringerne. Puljerne dækker de fleste opsparingsbehov, uanset om du er meget forsigtig og foretrækker obligationer, eller om du først skal bruge din opsparing om mange år og derfor måske gerne vil have flere aktier.

Løbende pleje

Uanset hvilken løsning, du vælger, bliver din investering løbende plejet af professionelle specialister, som arbejder for at sikre, at du får mest muligt ud af din pension, den dag du skal bruge pengene.

Inden du investerer, er det vigtigt at du kender din tidshorisont og din risikoprofil. Det er den bedste måde at sikre dig, at du vælger den eller de puljer, der passer til dig.

Er du i tvivl, så kontakt os. Så hjælper vi dig i gang.

Du kan se mere om Lokal Puljeinvest her


Best Execution – RTS 28 – 2018

Se RTS 28, 2018 her

Se listen over handelssteder her